HTML

preset51

preset 51. Ha nem idegen tőled a hangzás.

Címkék

analóg (3) blahh (3) eq (6) füles (1) host (1) kompresszió (4) m/s (1) news (2) poll (1) release (2) shootout (2) sound design (2) technika (5) toolz (4) track (2) tunes (3) voxengo (3) vst (11) waves (4) web (4) Benézek

Space Fart

2008.02.23. 23:25 :: ph0n

Otthon is lehet, bele a mikrofonba de most előállítjuk egy Predatoron ezt a nagyszerű és elcsépelt hangeffektet. Hívják még psysquelch-nek, rubberish sound-nak meg még minden másnak, előfordul a legtöbb elektronikus zenében. Shulman bácsi is odapukkantott néhányat az új albumán pedig ő nagyon figyel a klisémentes kompozícióra.

Okulásul összedobtam egy részletet, ahol sűrűn hallható az említett effekt:



Nos, akkor kezdjünk neki. Izzítsuk be kedvenc hostunkat, legyen egy midi sávunk és dobjunk rá egy Predatort. Itt mindjárt válasszunk egy üres presetbankot mert így nem kell egyenként visszaállítgatnunk az összes tekerentyűt alapállásba. Sok szintinél ez a fícsör nem is létezik vagy jól el van dugva, itt a 'Preset' szekció alatt a 'bank' mezőre jobbklikkelve találjuk a 'Predatorblankbank' bankot amiben üres presetek vannak:




















Egy oszcillátor elég, hullámformája legyen egy mezei fűrészfog. A 'Semi' potival hangoljuk el +24 félhanggal, a 'TRK' (pitch követés) kapcsolót nyomjuk be és kapcsoljuk ki a 'free' gombot.




















Filter és amp. Ez is nagyon egyszerű. Legyen egy 12 dB LP filterünk, a 'pre filter distortion' meg legyen 'Edgy' és 52%, hogy karcoljon. Lesz filter burkológörbénk is, ezért az 'envelope' potit tekerjük 38%-ra. A 'cutoff' legyen 4.3 kHz, a 'Q' pedig 70% de ezekkel később még játszadozhatunk. A többiek maradhatnak a gyári értékeken.

A filter envelope értékei: A=809 ms D=1 sec S=0% F=Off R=0 ms
Az amp envelope értékei: A=110 ms D=1 sec S=0% F=Off R=0 ms




















A spacefart lényege az, hogy a hang megszólalásától kezdve folyamatosan húzzuk lefelé a hangmagasságot, amit egy pitch envelope segítségével tehetünk meg. A 'Free' szekció alatt találunk két szabad felhasználású envelope-ot, ebből az  egyes számút fogjuk használni (használhatjuk a kettes számút is, akkor plusz egy klikkelés). Az 'amount' poti mellett az 'envelope 1 destination' menüt állítsuk 'semi 1'-re (asszem az 'osc 1' almenüben lesz) és az 'amount' legyen -36 cent (tehát 3 oktávot rántunk lefelé). Az envelope értékek megegyeznek a szűrő envelope értékeivel.




















Csapjunk a billentyűk közé a mélyebb régióban és ismerjük el, hogy már jó ropogós, de kicsit még statikus. Dobjuk fel egy LFO-s trükkel, ehhez  nyomjuk be a 'sync' gombot az  'LFO' szekciónál és a 'speed' potin állítsunk egy 1/1 vagy 1/2-et (ízlés szerint). AZ LFO hullámforma lehet  bármi, én egy háromszöget választottam a fenti screenshoton. A lényeg az, hogy tekergessük.

Rendeljük hozzá LFO-nkat az egyszem filterünk cutoff frekijéhez az 'LFO 1 destination' büfémenüben, az amount meg legyen -40% de nyomkodjuk bőszen a billentyűket és tekergessük az 'amount' potit, hogy elérjük a kívánt öblösséget. A legvégén, az 'FX' szekcióban dobjunk rá egy 'chorus'-t és persze egy 'reverb'-et, hogy hangosan zengjen a dal.

Készen vagyunk :-) Ha lusta dög vagy letöltheted innen, de akkor számodra elveszett a tekergetés öröme.

Szólj hozzá!

Címkék: technika sound design

A bejegyzés trackback címe:

https://preset51.blog.hu/api/trackback/id/tr18351965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása