HTML

preset51

preset 51. Ha nem idegen tőled a hangzás.

Címkék

analóg (3) blahh (3) eq (6) füles (1) host (1) kompresszió (4) m/s (1) news (2) poll (1) release (2) shootout (2) sound design (2) technika (5) toolz (4) track (2) tunes (3) voxengo (3) vst (11) waves (4) web (4) Benézek

Waves API Collection / API550b első rész

2007.11.27. 08:12 :: Weldroid

Ha jól figyelünk akkor már a csomag neve ("Neve", hehh, ez nem direkt volt) gyanút ébreszt, itt kéremszépen megintcsak múzeumi pluginekkel állunk szemben. Nem mintha ezekben az analóg-fetisiszta időkben ez hátrány lenne, éppen ellenkezőleg: tömegek várják remegő kézzel hogy végre valahára kezükbe kaphassák azt a majdnem megfizethetetlen DSP kódot, ami már MAJDNEM úgy szól mint a közönséges halandók által teljesen megfizethetetlen legenda (persze ki hol húzza meg a határt ugye).

Két kérdés marad: először is, tényleg majdnem úgy szól-e, mint az eredeti, valamint jó-e ez nekünk egyáltalán?

Az első kérdés persze egyből irrelevánssá is válik amikor számbavesszük, hogy:

a) akinek tranzisztorok vannak a hátára tetoválva az úgysem fog egy ilyen utánzathoz hozzányúlni sem, nemhogy összehasonlítani az eredetivel. Inkább forraszt magának utánzatot.

b) a többieknek van A/B teszt emitt.

Szóval pillantsunk csak félve, szemünk sarkából a naptár csücskére ("2007, Q4") és gondoljunk bele egy pillanatra mit is tennénk ha véletlenségből valahogy egy őszi lomtalanítás során a kezünkbe akadna az API550.

Négy sáv, fixen bedrótozott frekvencia és gain értékek, melyek között választókapcsolókkal khmmm... választhatunk. Az alsó és felső sáv lehet shelf és peak filter. Ennyi. Ugye hogy viccnek is rossz?

Ha még hozzávesszük hogy a plugin változat ennél kétszer szarabbul néz ki, EQ-nál totálisan értelmetlen VU meterek lengenek a tetején, és a valóságos egység kombinált kapcsolóit (egyik a másik fölött) a plugin GUI-én csak valami cirkuszi mutatványnak is beillő egérkezelési technikával lehet csak állítgatni, észre kell vegyük hogy kalandunk itt véget ért, lapozhatunk az ötszázadik oldalra.

Ó, persze értem én, hogy az analóg világban hatalmas előny hogy két EQ-t be tudunk állítani ugyanarra a frekvenciára, ugyanarra (vagy mértékében megegyező) kiemelésre / szűrésre, de ez az előny semmivé foszlik a digitális világban, ahol ugyebár nem kell választókapcsolókkal szopatni az embert a beállítások reprodukálhatósága érdekében, és ezen a ponton adja a fal a másikat a Waves világhírű fejlesztőinek, akik szorgos munkával előállították azt a szoftvert, ami tényleg csak arra jó hogy az API rajongó elhelyezze a gyűjteményében.


 Romantikus lelkületűek és mindenre nyitott mérnökök lévén természetesen erről az az egészről meg tudnánk feledkezni, ha ez a dolog valamiképpen mégiscsak használhatónak bizonyulna (teszem azt iszonyúan egyedien és szépen szólna, "muzikális karaktere lenne" csakhogy elsüssem ezt az EQ-kkal kapcsolatban felmerülő ostoba közhelyet :-).

Folytatás következik, aliasing, fázistorzítás, egyebek. Stay tuned.

Szólj hozzá!

Címkék: waves vst analóg eq

A bejegyzés trackback címe:

https://preset51.blog.hu/api/trackback/id/tr92243294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása