HTML

preset51

preset 51. Ha nem idegen tőled a hangzás.

Címkék

analóg (3) blahh (3) eq (6) füles (1) host (1) kompresszió (4) m/s (1) news (2) poll (1) release (2) shootout (2) sound design (2) technika (5) toolz (4) track (2) tunes (3) voxengo (3) vst (11) waves (4) web (4) Benézek

W-Stereo (mastering plug)

2008.10.26. 21:59 :: Weldroid

------------------------
       w-stereo
     for Reaktor 5
     by WELDROID
------------------------
 http://www.weldroid.net
 http://preset51.blog.hu


Mi ez?
==================

Ez itt kérem egy Reaktor 5-be tölthető ensemble, Bob Katz (www.digido.com) K-Stereo rendszerének továbbfejlesztett szoftveres implementációja. Az eredeti ötlet szabadalmi védettséget élvez az Egyesült Államokban, akit ez zavar azt megkérném hogy ne használja ezt a plugint. [Aki pedig pénzért adja tovább, az lassú kínhalállal fog elpusztulni.]

Bob eredeti ötlete szerint egy sztereo jel térérzetét növelni lehet azáltal, hogy az eredeti anyag késleltetett másolatait keverjük hozzá (meglehetősen halkan) magához az eredeti anyaghoz. Ha a késleltetés megfelelően rövid és a "visszhangok" megfeleően halkak, akkor ezeket a humanoid hallgató nem visszhangként fogja érzékelni, az anyag térérzete viszont megnő (jó esetben :-).

A Bob-féle eredeti algoritmus visszacsatolásos topológiájához képest ez az implementáció négy párhuzamos késleltetést használ (csatornánként) melyek szintje, polaritása, késleltetése külön-külön állítható.

A plugin (ensemble) jelenleg csak mono és sztereó jelekkel operál, ekit ez zavar az használja az eredetit, vagy találjon megfelelő indokot amiért nekem érdemes lenne egy surround változatot elkészíteni :) (Ugyanez igaz természetesen a VST, AU változatra is.)


Hogy működik?
==============
A plugin csak a késleltetett jeleket állítja elő, értelemszerűen hozzá kell keverni az eredeti anyaghoz, duplikált track, vagy send bus használata javasolt. Első körben állítsuk be ízlésünk szerint a késleltetések szintjét ésmértékét (milliszekundumban). Realisztikus eredmények eléréséhez javasolt progresszíven halkuló szinteket beállítani, késleltetésnek pedig a D1 többszöröseit érdemes választani. Vannak preset-ek is azoknak akik már az "instant gratification" nemzedék tagjai, hurrá! :-)

A késleltetett jeleket invertálni perverz dolog és ennek megfelelően melegen ajánlott.

Végül, de nem utolsósorban állítsuk be a plugin kimenő szintjét úgy, hogy a megfelelő térérzetet elérjük, de még a legdurvább, tranziensekben leginkább bővelkedő részeknél se érezzük úgy, hogy itt már kéremszépen visszhangokat hallunk. Érdemes a zenénket ordíttatva leellenőrizni :-) Ha gáz van a "Level" paramétert akár automatizálhatjuk is.

Ó igen, azt hiszem triviális, de akinek mégsem: néha érdemes a plugin után egy linear phase EQ-t bekötni és a nagyon mélyeket / nagyon magasakat kiszűrni.

Követelmény(ek)
===============
- NI Reaktor 5.0

Vetítés
============
- minden számítás 64-bit floating point felbontáson történik
- alacsony CPU terhelés
- teljesen lineáris fázisú működés (nincs benne IIR szűrő)
- majdnem totális frekvencia-linearitás

Revision History
==================
R08    2008-10-26    first public release
www.fileden.com/files/2007/7/1/1228287/w-stereo_r08.zip

5 komment

Címkék: vst technika sound design

A bejegyzés trackback címe:

https://preset51.blog.hu/api/trackback/id/tr64733395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leves 2008.10.27. 02:57:46

"Ó igen, azt hiszem triviális, de akinek mégsem: néha érdemes a plugin után egy linear phase EQ-t bekötni és a nagyon mélyeket / nagyon magasakat kiszűrni."
Nem triviális, miért? :)

Weldroid 2008.10.27. 06:03:04

Ok :) igazad van, tényleg nem az. Az egyik megközelítés ami miatt vanennek értelme az az, hogy ez a dolog picit olyan mint egy reverb, ami csak "early reflection"-öket generál, kvázi kezeljük is úgy mint egy reverbet és szűrjünk belőle mélyet/magasat.

Még konkrétabban: ha túl sokat adagolunk az effektből, akkor elsőként a perkusszív dolgokon halljuk meg először hogy ez immár nem sztereo tuning, hanem delay. Nnamármost a perkusszív dolgokban sok mély és magas van, kvázi az EQ-val a perkusszív dolgokon csökkenthetjük az effekt mennyiségét és így nem a "Level"-ből kell lehúznunk.

Comprende? :-)

leves 2008.10.28. 04:41:18

Így már érthető.

Kívánscsi voltam, hogy mit tud, de nincs Reaktor-om, úgyhogy gondoltam összedobok egy ilyet, és mert már régen ki akartam próbálni a Jesusonic-ot így abban írtam meg Reaper-hez. Kicsit limitált a platform, csak 16 slider-t tud kezelni, így a Level slider lemaradt és a kimeneten ott van az eredeti jel is (Ha az invertálást is a delay slider-ekkel lehetne állítani, akkor felszabadulna 4 slider, de ezt majd más(kor)). Itt található: leves.web.elte.hu/js/w-stereo

Weldroid 2008.10.28. 15:42:13

Király, este kipróbálom, ha nem bánod kiírom majd külön post-ba...

leves 2008.10.28. 22:30:16

Ok. Végül megcsináltam úgy is, hogy a delay slider-ek állítják az invertálást is. Kicsit furcsa, viszont a hangerőpotikkal sokkal használhatóbb.
leves.web.elte.hu/js/w-stereo2

Aztán felfedeztem, hogy Reaper-rel lehet gui-t is csinálni (csak egérrel használhatót), bár elég kezdetlegesen, mivel függvényeket sem támogat a Jesusonic. Egy-két gombot valszeg nem nagy munka összedobni.
süti beállítások módosítása