HTML

preset51

preset 51. Ha nem idegen tőled a hangzás.

Címkék

analóg (3) blahh (3) eq (6) füles (1) host (1) kompresszió (4) m/s (1) news (2) poll (1) release (2) shootout (2) sound design (2) technika (5) toolz (4) track (2) tunes (3) voxengo (3) vst (11) waves (4) web (4) Benézek

Voxengo Overtone GEQ 1.3

2008.01.06. 16:46 :: Weldroid

NNo először is boldog új évet mindenkinek!
(Az általánosan ismert tévhittel szemben minden tag kisbetűvel írandó, megkérdeztem a családi magyartanárt :-)

Kis ünnepi kihagyás után rövid visszatérés az EQ-vesszőparipához aztán ígérem hanyagolva lesz a téma egy darabig, elvégre nem a hangszínszabályozó a zenélés alfája és omegája (így alakult, mindegy).

Waves API 2500-at megnézzük még talán, annyira ez sem klasszis cucc hogy sokat időzzünk vele, előbb azonban egy remek hír, megjelent a Voxengo Overtone GEQ 1.3 ami duplán jó hír, először is mert ingyen kapunk (Waves) API560 alázó grafikus hangszínszabályozó plugint, másrészt pedig ez az első olyan szoftvere a Voxengo-nak ami az új architektúrára épül. Ez a megújult kezelői felület mellett (méretezhető, skin-ezhető GUI, undo/redo history) PC-s és Mac-es VST valamint AU formátumú megjelenést is jelent az OSX alatt zenélők legnagyobb örömére.

Az Overtone GEQ elsősorban nem a transzparens EQ-t igénylő feladatokra lett fejlesztve, sokkal inkább a karaktere miatt fogjuk (vagy nem fogjuk ugye ízlésünknek és pofonjainknak megfelelően) használni. Ezzel összhangban fázismenete sem lineáris, sőt egyes sávjai nemlineáris torzítást generálnak (ebből a szempontból ez az eszköz tekinthető egyfajta nemlineáris "enhancer"-nek is). A nemlinearitásból eredő eseteges aliasing-nak a maximálisan nyolcszoros túlmintavételezés hivatott gátat szabni, (ez utóbbi természetesen konfigurálható, és a Voxengo-tól megszokott "Auto" értékre is állítható, ami a valós idejű használat során kikapcsolja az oversampling-et, viszont végső renderingnél maximális minőséget produkál).


A plugin alaphelyzetben kétszer hét sávos grafikus hangszínszabályozást tesz lehetővé (sávonként +/- 12 dB kiemelés/csillapítás fix q-val, változtatható frekvencián (!)), a két blokkot sztereo, surround (max 8 csatorna) és M/S üzemmódban is használhatjuk (ilyet utoljára a 400 dolláros Flux Epure-nél láthattunk).

Coming soon: elfogult és igazságtalan Waves API560 / Overtone GEQ összehasonlító teszt + hangminták.

Szólj hozzá!

Címkék: vst eq voxengo

A bejegyzés trackback címe:

https://preset51.blog.hu/api/trackback/id/tr24287100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása